Poslední možnost vidět Poslední leč

02.12.2008 00:00
Tomáš Kůs  02.12.2008
Karel Jerie: Posledení leč - Autor:Galerie Michal's Collection 

Letošní KomiksFEST! (čili 3. ročník festivalu komiksu) sice nedávno skončil, po něm však zůstala výstava Poslední leč, pod kterou je podepsán jeden z nejvýraznějších představitelů nastupující výtvarné generace Karel Jerie. Do 5. prosince je možné jeho "přinejmenším ulítlé" obrazy zhlédnout v pražské galerii Michal´s Collection. 

Karel Jerie: Posledení leč - Autor:Galerie Michal's Collection

Jedenatřicetiletý Karel Jerie je absolventem Akademie výtvarných umění v oboru malba. Studoval v ateliéru u Antonína Střížka a Michaela Rittsteina, což je především patrné již z jeho "fanatického"zaujetí barvou. Vedle klasické malby se zabývá tvorbou velmi neklasických komiksů a ilustrací - z posledních úspěšných komiksových projektů je nutno zmínit například publikaci Šifra mistra Hanky podle scénáře Tomáše Matějíčka.

MP3 Flash player. Credits, license, contact examples: https://pyg.keonox.com/flashmp3player/

  Karel Jerie: Posledení leč - Autor:Galerie Michal's Collection

 

 

Z Jerieho olejomaleb je na první pohled nad slunce jasné, že právě "zaujetí komiksem" je u něj všudypřítomné a také osvobozující. Setkáváme se u něj s řádnou dávkou zdravé ironie a nadhledu, popová nadsázka jako by tu byla samozřejmostí. Z poslední doby se v tomto duchu hlásí například cyklus Houby, na němž neuvidíte nic jiného než různobarevně vyvedené muchomůrky, z nichž jed jako by stříkal už jen použitou barvou - a přece je tu něco, co je nesmírně roztomilé a vede až k lehkému, opojenému úsměvu. 

Karel Jerie: Posledení leč - Autor:Galerie Michal's Collection
 

"V Jerieho velkoformátových obrazech se často objevují vyžilí komiksoví hrdinové, které například znázorňuje v důchodu, příznačné jsou pop-kulturní narážky a míchání vznešeného s takzvaným nízkým," připomíná mj. ředitel KomiksFEST!u Tomáš Matějíček a má na mysli kupříkladu Jerieho obraz Sv. Jiří a drak. Je na něm namísto Sv. Jiří hráč póla, který osedlal Tyranosaura Rexe.

Jerie má kromě komiksové tvorby (stripy v Deníku, ilustrace v týdeníku A2, Ikarii, Lidových novinách a v speciálních komiksových mediích Crew nebo Aargh!) od roku 2002 na svém kontě osm samostatných výstav a celou řadu kolektivních. Cyklus Poslední leč, který je možné zhlédnout do 5. prosince v pražské galerii Michal´s Collection v Husově ulici na Praze 1 jistě nebude jeho posledním počinem.

Na plátnech se odehrává sci-fi příběh, jehož hlavním záporným hrdinou je bytost - vetřelec nápadně připomínající oživlou vymáčknutou zubní pastu přerostlou do obřích rozměrů. Tajemný vetřelec se ukrývá v hlubokých temných lesích a proti němu vedou vyčerpávající krvavé tažení a hon lidští lovci. Naopak jej krotí (pomocí obřích kartáčků na zuby) a také osedlávají vesmírné bytosti, ve finále připomínající apokalyptické jezdce. Především mladší a střední generace si Jerieho Poslední leč jistě užijí.

Zpět

Vyhledávání

karel jerie © 2013 Všechna práva vyhrazena.